ادبیات

بررسی کتاب «تاریخچه مختصر پایان این جهان لعنتی» که اردیبهشت ۱۴۰۴ منتشر می‌شود!

در تاریخ ۱۳ آوریل ۲۰۲۹، ساعت ۹:۴۵ شب، شاید بخواهید از پنجره نگاهی به آسمان بیندازید. آن سنگی که به سرعت به سمت زمین حرکت می‌کند، سیارک ۹۹۹۴۲ آپوفیس است که نامش از خدای هرج‌ومرج مصر باستان گرفته شده است. این سیارک تقریباً به اندازه ورزشگاه ومبلی است و اگر با زمین برخورد کند، می‌تواند سرنوشتی مشابه دایناسورها را برای بشریت رقم بزند. البته، همان‌طور که تام فیلیپس در کتاب جدیدش اشاره می‌کند، فضای کیهانی بسیار وسیع است و زمین هدفی نسبتاً کوچک به حساب می‌آید. او با طنزی خاص، این سیارک را “سنگ مرگبار کوبنده” می‌نامد و یادآور می‌شود که ناسا در سال ۲۰۲۲ فضاپیمای DART را عمداً به سیارک دیمورفوس کوبید تا مسیرش را تغییر دهد. اگر آپوفیس به لندن برخورد کند، از کامدن تا کلاپهام را به یک گوی آتشین تبدیل کرده و حفره‌ای به قطر ۵ کیلومتر ایجاد خواهد کرد. فیلیپس در توصیفی طنزآمیز می‌گوید: “این حفره قبلاً حدود ۱۵۰ شعبه از کافه‌های Pret را در خود جای داده بود.” به گفته او، در چنین سناریویی، بازماندگان به حال مردگان غبطه خواهند خورد.

اما هدف اصلی کتاب جدید فیلیپس فقط بررسی فاجعه‌های طبیعی نیست؛ بلکه او نگاهی سرگرم‌کننده به تاریخ فرقه‌های آخرالزمانی، پیش‌بینی‌های غلط درباره نابودی دنیا، تهدیدهای هسته‌ای، شیفتگان ظهور، و تئوری‌های توطئه‌گرا دارد. او نشان می‌دهد که چگونه هزاران سال است مردم باور دارند که جهان به‌زودی به پایان خواهد رسید. به عنوان مثال، او به داستان یان ماتیس، نانوا و واعظ هلندی در سال ۱۵۳۳ اشاره می‌کند که ادعا کرد عیسی به‌زودی بازخواهد گشت. ماتیس فرقه‌ای رادیکال در شهر مونستر تشکیل داد، اما ارتش شاهزاده-اسقف شهر او را به قتل رساند و حتی اعضای بدنش را به عنوان هشدار بر دروازه‌های شهر آویزان کرد. با این وجود، بشریت به حیات خود ادامه داد. امروز، برخی از سرمایه‌گذاران فناوری سیلیکون ولی، از جمله پیتر تیل، بنیان‌گذار پی‌پل، نیز دیدگاه‌های آخرالزمانی مشابهی دارند. تیل اخیراً در مقاله‌ای در فایننشال تایمز نوشت که دوره دوم ترامپ می‌تواند نوعی آخرالزمان باشد – اما از نوع خوب! از نظر او، جهان در آستانه یک “افشاگری عظیم” است که حقایق پنهان درباره کووید و ترور کندی را برملا خواهد کرد.

این باورهای عجیب‌وغریب فقط به نخبگان محدود نمی‌شود. فیلیپس به ماجرای مایکل پروتزمن، پیمانکار ساختمانی که تبدیل به یکی از تأثیرگذاران آنلاین شد، اشاره می‌کند. پروتزمن در ۲ نوامبر ۲۰۲۱ پیش‌بینی کرد که جان اف. کندی جونیور زنده است و در دالاس ظاهر خواهد شد تا این راز را فاش کند. صدها نفر در محل ترور جان اف. کندی پدر در دیلی پلازا گرد هم آمدند، اما خبری نشد. برخی حتی امیدوار بودند که کندی جونیور پدرش را نیز به عنوان سورپرایز معرفی کند! پس از این ناکامی، پروتزمن طرفدارانش را به یک کنسرت رولینگ استونز برد و به آن‌ها گفت که کیت ریچاردز در واقع کندی جونیور است که تحت پوشش زندگی می‌کند.

فیلیپس که قبلاً کتاب‌های پرفروشی مانند “تاریخ مختصر چگونگی نابودی جهان توسط بشر” را نوشته است، بار دیگر با طنز خاص خود نشان می‌دهد که پیش‌بینی‌های آخرالزمانی همیشه وجود داشته‌اند و هیچ‌گاه درست از آب درنیامده‌اند. او با اشاره به شرایط فعلی جهان – از جنگ‌های اوکراین و غزه گرفته تا تغییرات اقلیمی و تهدیدهای هسته‌ای – به خوانندگان یادآوری می‌کند که ما اولین افرادی نیستیم که فکر می‌کنیم پایان دنیا نزدیک است، و قطعاً آخرین نفرات هم نخواهیم بود. به گفته او، بسیاری از افراد آخرالزمان را نه یک فاجعه ترسناک، بلکه پیروزی نهایی عدالت تصور می‌کنند که در آن “خوبی بر بدی غلبه خواهد کرد و معتقدان واقعی به بهشت موعود راه خواهند یافت”. اما شاید چالش واقعی این باشد که یاد بگیریم در دنیایی زندگی کنیم که نه کاملاً فاسد است، نه کاملاً نجات‌یافتنی.

منبع: گاردین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا