نقاشی شب پر ستاره ونگوگ و رازهای آن
ونگوک از جمله نقاشان معروفی است که گفتهها و ناگفتههای زیادی دربارهی او وجود دارد. رازهای نقاشی شب پرستاره (starry night) و معرفی آن علت گردهمآوردن اطلاعات این مطلب است. نقاشی شب پرستاره معروفترین اثر ونسان ونگوک است. به نظر بسیاری از افراد این نقاشی اثری سحرآمیز دارد. اطلاعاتی دربارهی این اثر وجود دارد که بر ادعای سحرآمیز بودن آن قدرت میبخشد. در ادامه این اثر را معرفی کرده و دربارهی رازهای شب پرستاره اطلاعات مفیدی را به اشتراک میگذاریم. اگر مایل هستید با نقاشیهای دیگر ونگوک آشنا شوید، مقاله نقاشی های ونگوگ را بخوانید.
معرفی نقاشی شب پرستاره
خالق این اثر همانطور که گفته شده ونسان ونگوک است. او این اثر را با استفاده از رنگ روغن ترسیم کرده است. شب پرستاره در سال 1889 یک سال قبل از مرگ ونسان ونگوک کشیده شد. این اثر هنری مهم در حال حاضر در موزهی هنر مدرن در نیویورک نگهداری میشود. ونگوک این نقاشی را زمانی که در بیمارستانی روانی در جنوب فرانسه بستری بود به تصویر کشیده است. برای بیشتر دانستن دربارهی رازهای شب پرستاره و معرفی آن در ادامه با ما همراه باشید.
۱۰ دانستنی مهم دربارهی نقاشی شب پرستاره
در این بخش به بررسی ده عدد از مهمترین دانستنیها و نکات مهم مربوط به شب پرستاره میپردازیم.
1- بازهی زمانی کشیدن نقاشی
هنرمند هلندی ونسان ون گوک این نقاشی را زمانی که در حال گذراندن دورهی نقاهت بیماری روانی و حملات عصبی در آسایشگاه سنت رمی میگذراند کشیده بود. این بازهی زمانی بعد از اقدام او برای بریدن گوش خود بوده و زخمهای ناشی از بریدن گوش نیز در آن زمان در حال بهبودی بودند.
۲- تکرار در نقاشی کردن
این نقاش بیست و یک بار منظرهی بیرون از پنجرهی اتاق خود در آسایشگاه را نقاشی کرده است. جالب است بدانید که با وجود میلههای سراسری در پنجرهی اتاق او در هیچ کدام از نقاشیهای رسم شده خبری از میلهها نیست.
۳- یک اثر شکست خورده؟!
احتمالا این نکته دربارهی یک شاهکار هنری باور پذیر نیست ولی ونسان طی نامهای که به برادر خود نوشته بود این نقاشی را یک طرح شکست خورده میدانست.
۴- ترکیب ریاضی، فیزیک و نقاشی
طبق مطالعاتی که چند سال بعد از مرگ ونگوک انجام شد، مشخص شد این نقاش درک عمیقی از پدیدهی تلاطم یا آشفتگی داشته که یکی از مفاهیم علم فیزیک است. در ادامه اطلاعات گستردهتری در این مورد به اشتراک خواهیم گذاشت.
۵- ردپای مرگ
برخی تحلیلگران ردپای خودکشی ونگوک را در این تابلو نمایان میدانند. علت این ادعا وجود درخت سرو در نقاشی است. البته درخت سرو نماد جاودانگی بوده و میتواند ارتباطی با مرگ ونگوک نداشته باشد. علت مرتبط دانستن این اثر با خودکشی ونگوک بالا رفتن سروها تا آسمان است. این هنرمند هلندی در نامهای به برادر خود مرگ را به یک قطار که به سمت ستارهها میرود تشبیه کرده بود. به دلیل ادامه داشتن سرو تا آسمان در این نقاشی ممکن است ارتباطی میان تمایل ونگوک به خودکشی و این نقاشی وجود داشته باشد.
۶- الهام گرفته شده ازستارهشناسان
در سال 2015 در کتابی به نام کیهان شناسی، مایکل بنسون این ادعا را مطرح کرده که نقاشی شب پرستاره تحت تاثیر اثری به نام کهکشان گرداب که در سال 1845 توسط ستاره شناسی به نام ویلیام پارسونز کشیده شده، ترسیم شده است.
۷- صحت اطلاعات ستاره شناسی
کارشناسان پس از بررسی نقاشی ونگوک به این نتیجه رسیدهاند که ستارهی موجود در این نقاشی همان زهره است. جالب تر این است که بدانید تحقیقات نشان داده ونگوک اجرام آسمانی موجود در نقاشی خود را دقیقا مطابق با آنچه همان شب در آسمان و میان ستارگان میگذشته، به تصویر کشیده است.
۸- مشکل در ترسیم ماه
ستاره شناسان بر این باورند که ماه در زمانی که ونگوک نقاشی شب پرستاره را به تصویر کشیده نمیتوانسته آنطور که در نقاشی دیده میشود، به شکل هلال باشد. ماه در آن شب باید به شکل سه چهارم در آسمان دیده میشده است.
۹- علت استفاده از رنگ زرد
پائول ولف که یک آسیب شناس است در سال 2001 طبق مطالعات خود ابراز کرده که علاقهی ونگوک به استفاده از رنگ زرد در اغلب نقاشیهای خود مانند نقاشی شب پرستاره به دلیل استفادهی بیش از حد از دارویی به نام دیژیتال است که در دورهای برای درمان بیماری صرع استفاده میشده.
۱۰- محل نگهداری نقاشی
نقاشی شب پرستاره از سال 1941 در موزهی هنر مدرن شهر نیویورک نگهداری میشود.
نحوهی ترسیم نقاشی شب پرستاره
پس از پرده برداری از رازهای نقاشی شب پرستاره و معرفی آن نوبت به مسائل قبل از خلق این اثر بحث برانگیز میرسد. ونگوک در زمان زندگی در آسایشگاه روانی یک آتلیهی جدا از اتاق محل اقامت خود داشت. این آتلیه یک اتاق فاقد پنجره بود. آگاهی از همین موضوع باعث میشود به نظر رسد که ونسان نقاشی شب پرستاره را نیز در این آتلیه و بدون تماشای آسمان کشیده است. حتی برخی گمانهزنی ها مبنی بر این است که این نقاشی در روز کشیده شده و آسمان شب توسط نقاش هلندی و در ذهن او مجسم شده است.
در صورتی که این ادعا واقعی باشد جذابیتهای این نقاشی دو چندان میشود. تجسم طرحی از آسمان که کاملا مطابق با واقعیت باشد آن هم بدون اینکه خالق اثر در زمان به تصویر کشیدن آن حتی قادر باشد آسمان را ببیند هر انسانی را شگفتزده میکند. البته این احتمال ادعای بنسون دربارهی الهام گرفته ونگوک از اثر یک ستاره شناس را تقویت میکند. بنا بر این ادعا نیازی به تماشای آسمان شب برای خلق این اثر وجود نخواهد داشت.
ریاضی و فیزیک در شب پرستاره
در سال 2004 دانشمندان با مقایسهی نقاشی شب پرستاره و اطلاعاتی که از تلسکوپ هابل به دست آمده بود به کشفیات جدیدی دست پیدا کردند. پس از بررسی ها مشخص شد ابرهایی از جنس غبار و گاز به شکل مارپیچی در اطراف یک ستاره وجود دارد. آیا این تصویر شما ستارگان رسم شده در نقاشی شب پرستاره را به یاد شما نمیآورد؟ پس از کشف جدیدی که در سال 2004 دربارهی نقاشی ونگوک به میان آمده بود، باعث بررسی آثار دیگری از این نقاش شد.
در ادامه پژوهشگران دریافتند که ونسان ونگوک این پدیده را در تعداد زیادی از نقاشیهای خود به نمایش گذاشته است. با بررسی آثار این هنرمند روشن شد که با وجود بیماری روانی و آشفتگیهای ذهنی این هنرمند هلندی به علم تلاطم یا آشفتگی که یک مفهوم پیچیدهی علمی است اشراف داشته. این مفهوم علمی در مکانیک سیالات بررسی میشود. تشکیل ابرها سادهترین شکل از علم تلاظم است. توانایی بیان مفهوم پیچیدهای به نام آشفتگی در نقاشی و به سادهترین شکل ممکن دانشمندان را به حیرت وا داشته است.
سخن پایانی
رازهای مطرح شده در مورد نقاشی شب پرستاره نشان دهندهی این است که ونگوک چیزی بیش از یک نقاش بوده است. این هنرمند را میتوان یک فیلسوف یا حتی ستاره شناس و ریاضیدان نیز در نظر گرفت. این احتمال وجود دارد که در صورت دست به گریبان نبودن با حملات عصبی ونگوک میتوانست پتانسیل بیشتری برای یادگیری دیگر علوم و ترکیب آنها با هنر نقاشی از خود بروز بدهد.
در این مطلب رازهای نقاشی شب پرستاره و معرفی آن بیان شد. این اثر هنری تاکنون بارها توانسته اسباب حیرت پژوهشگران را فراهم کند. باید دید راز شب پرستاره کاملا آشکار شده یا در آینده باز هم رازهایی از این نقاشی منحصربهفرد به اطلاع علاقهمندان خواهد رسید. نقاشی شب پرستاره با ترکیب تواناییهای ذاتی ونگوک و استعداد هنری فوق العادهی او خلق شده است. هنرمندان اظهار دارند که این نقاش هلندی دنیا را به شکلی که خود مشاهده میکرد به تصویر میکشید و نه آنطور که واقعا بود.